meld aan

Amsterdam, 10 februari 2021 – Sinds eind vorig jaar kunnen coronapatiënten dankzij de hechte samenwerking tussen Amsterdamse ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorgorganisaties na opname sneller naar huis. In januari 2021 is hier een verbetering bijgekomen: voor deze patiënten – die met extra zuurstof en medicijnen onder begeleiding van hun huisarts thuis verder aansterken – wordt gebruik gemaakt van samenwerkingsplatform cBoards van softwareleverancier Caresharing. Dit platform verbindt de patiënt en álle betrokken zorgverleners. Iedere betrokkene heeft dezelfde informatie, de communicatie is laagdrempelig en de patiënt houdt eenvoudig overzicht. De eerste ervaringen van deze grootschalige samenwerking zijn positief.

 

Gegevens uitwisselen
Inmiddels hebben bijna 20 coronapatiënten van het OLVG gebruik gemaakt van cBoards. Het netwerkzorgplatform zorgt ervoor dat alle betrokken zorgpartijen gemakkelijk gegevens kunnen uitwisselen en zo de gezondheid van de patiënt nauw kunnen blijven volgen. Tegelijkertijd heeft de patiënt er profijt van. In het platform staan alle relevante medische data en ook begeleidende video’s, onder meer over het ontslag naar huis en het gebruik van de saturatiemeter. De coronapatiënten ontvangen vóór het ontslag naar huis een saturatiemeter. In het ziekenhuis wordt hiermee alvast geoefend samen met de verpleegkundige. Huisarts Nora Janning vertelt dat ze het heel prettig vind werken. “Mijn patiënt stond al in het systeem toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, met alle relevante informatie op één plek. En ook voor de patiënt werkte het goed. Ze vond het zelf meten van haar saturatie geen probleem.”

 

Ontlasten van ziekenhuizen
Deze nieuwe vorm van virtueel samenwerken met cBoards zorgt ervoor dat de ziekenhuizen ontlast worden, omdat de regie eenvoudig aan de huisarts wordt overgedragen. En voor de patiënt is het grote voordeel dat hij of zij sneller naar huis kan. Dat zorgverleners uit drie domeinen nu samen met de patiënt én de mantelzorger in één digitale omgeving actief zijn, is uniek. Het draagt bij aan het realiseren van de juiste zorg op de juiste plek.

 

Zorgverleners en patiënten enthousiast
Charlotte Heidsma, normaal gesproken ANIOS op de afdeling Chirurgie, sprong bij op een corona-afdeling in OLVG. Voor de patiënten die voldoende stabiel waren om met extra zuurstof eerder naar huis te kunnen, nam zij contact op met de huisartsen om hen te informeren over de digitale samenwerking. “Vrijwel alle huisartsen die ik sprak, waren direct positief over deze nieuwe wijze van monitoren van coronapatiënten thuis. Omdat de uitrol van cBoards versneld plaatsvond, waren nog niet alle huisartsen bekend met dit digitale platform, maar degenen die er al wel mee werkten waren stuk voor stuk enthousiast.” Datzelfde enthousiasme zag Charlotte bij de patiënten. “Ze begonnen direct met oefenen met de saturatiemeter en de mobiele app van cBoards. Thuis kun je je eigen leven weer oppakken en voel je je toch minder patiënt.”

 

Zelfmetingen patiënt direct inzichtelijk  
Voor het gebruik van cBoards hoeft de patiënt niets extra’s te doen: de patiënt meet driemaal daags de zuurstofwaarden in het bloed. Deze worden automatisch in het platform ingeladen. Zo zijn de saturatiemetingen volledig inzichtelijk voor zowel de eigen huisarts, als voor de thuiszorg en het ziekenhuis. Patiënten kunnen eenvoudig vragen stellen aan de zorgprofessionals via een chatfunctie in hun dossier binnen cBoards.

 

Kansen voor de toekomst
Voor de toekomst biedt dit ‘Amsterdamse model’ eveneens kansen. Ook wanneer het coronavirus ons dagelijkse leven niet langer in zijn greep houdt, kunnen patiënten dankzij deze manier van samenwerken vaker en beter thuis behandeld en/of op afstand gemonitord worden. Met de huisarts als eerste aanspreekpunt, kan dit zorgen voor een verminderde druk op de tweedelijnszorg. cBoards is in te zetten voor vrijwel alle typen samenwerkingen, dus dat biedt toekomstperspectief.

 

De samenwerkende organisaties zijn Amsterdam UMC, OLVG, BovenIJ ziekenhuis, Cordaan, Amstelring, Evean, Buurtzorg, huisartsenorganisaties aangesloten bij de Amsterdamse Huisartsen Alliantie, Huisartsenposten Amsterdam en Huisartsenkring Almere/Amsterdam. Mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis.