logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Longaanval actieplan – nu in cBoards

Exacerbaties vormen een belangrijk probleem voor COPD-patiënten. Longaanvallen zorgen voor een flinke toename van de ziektelast, die zich onder andere uit in een toename van kortademigheid, angstig worden, een slechtere kwaliteit van leven en een verhoogde kans op een ziekenhuisopname. Jaarlijks liggen COPD-patiënten in totaal meer dan 200.000 dagen in het ziekenhuis. In een deel van de gevallen komt een patiënt niet meer terug op zijn oude niveau van functioneren. Als een exacerbatie zo snel mogelijk na het begin wordt behandeld, kan dat de duur en de ernst verkorten. Maar hoe stimuleer je als zorgverlener dat een patiënt zich zo snel mogelijk meldt? Een combinatie van het ‘longaanval actieplan’ en e-health biedt uitkomst.

 

Het longaanval actieplan

 

Bij een longaanval is het belangrijk dat een patiënt heel duidelijk weet welke concrete acties hij moet uitvoeren. Het actieplan kan hierbij helpen. De COPD en Astma Huisartsen Advies Groep van het NHG (CAHAG) heeft in het kader van het project Redux een format opgesteld. Daarin kan een patiënt onder begeleiding van een zorgverlener invullen aan welke verschijnselen hij een exacerbatie meestal herkent, welke medicatie eventueel ingenomen moet worden en wie hij moet contacteren om gezamenlijk verdere stappen te ondernemen. Het werkt vaak goed als dit plan kort na een recente longaanval wordt ingevuld, aangezien de patiënt zich dan nog erg bewust is van de verschijnselen.

Als een exacerbatie sneller wordt aangepakt, duurt deze significant korter en is het verloop minder ernstig. Aangezien op dit moment slechts 50% van de exacerbaties bekend zijn bij huisarts en/of longarts valt er op dit gebied nog veel winst te behalen.

 

cBoards

 

Om het huisartsenpraktijken zo gemakkelijk mogelijk te maken om het longactieplan aan te bieden, stelt Caresharing deze toepassing nu beschikbaar in cBoards. Het is onderdeel van het thema ‘COPD zelfmanagement’. Gebruikers van cBoards kunnen binnen enkele klikken het board met dit thema openen en de patiënt uitnodigen om deel te nemen. Vervolgens is het longactieplan altijd online beschikbaar voor zowel de zorgverlener als de patiënt, en kan deze indien nodig na verloop van tijd opnieuw worden ingevuld.

 

Extra voordelen

 

  • Als de patiënt eenmaal gemotiveerd is om het longaanval actieplan te hanteren, kunnen in cBoards veel extra stappen worden gezet op het gebied van zelfmanagement:
  • Via de chat kan een patiënt met de zorgverlener overleggen, zodat er sprake is van ‘shared decision making’.
  • Mantelzorgers kunnen eenvoudig worden toegevoegd, zodat zij extra ondersteuning kunnen bieden.
  • Zorgverleners uit andere disciplines, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut, kunnen worden toegevoegd voor behandeladvies. Zo komt expertise uit verschillende disciplines samen op een plek.
  • De patiënt kan zelf thuismetingen registreren zoals gewicht, bloeddruk, CCQ, of MRC.Door de ziektelastmeter (video) toe te voegen ontstaat een compleet beeld van de gezondheidstoestand.
  • Adviezen die voortkomen uit de ziektelastmeter plant u in met behulp van het behandelplan. 

 

Alle informatie staat in cBoards altijd overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast bepaalt u als zorgprofessional zelf welke elementen relevant zijn voor de patiënt. Alleen die elementen voegt u toe aan het board. Op deze manier maakt u onderscheid tussen gemotiveerde, zelfredzame patiënten en patiënten die nog aan het begin staan van het proces van zelfmanagement.

 

Interesse?

 

cBoards is sinds kort beschikbaar voor iedereen die al gebruik maakt van het KIS van Caresharing. Voor andere geïnteresseerden bieden we op korte termijn een losstaande versie aan. U kunt vast contact met ons opnemen voor meer informatie, en demo aanvragen of u inschrijven voor de cBoards nieuwsbrief. We laten u dan weten wanneer cBoards voor u beschikbaar is. Bij voldoende belangstelling maken we ook een andere versie van het longaanval actieplan, van het Longfonds, beschikbaar.